Barion Pixel

A weboldalon sütiket (cookie) használunk annak érdekében, hogy javítsuk a felhasználói élményt és jobb szolgáltatást nyújtsunk. További információk

Hungarian
English
Romanian
Slovak
Kategóriák / Termékek

Mire jó az inverter, és melyikre van szükségem?

Ha szeretnél az autódban hajat szárítani, vasalni, vagy esetleg turmixolni akkor neked egy inverterre van szükséged, de egy inverter segítségével akár értelmesebb dolgokat is használhatsz a kocsidban. Az inverterrel a szivargyújtód feszültségét alakíthatod át, hagyományos 230V-os konnektorra, így autódban könnyedén használhatod bármely otthoni eszközöd. Ha szeretnéd akár még a hajszárítód is. :)

 

 

Az inverterek segítségével autónkban, vagy egy sátorozás során sem kell lemondanunk 230V-al működő készülékeinkről. Az inverter olyan elektromos átalakító eszköz, mely az egyenáramot váltóárammá alakítja át, így autónkhoz csatlakoztatva egy már megszokott 230V-os konnektor aljzatot kapunk. 

Mi alapján válasszunk?

Feszültség

Járművekben való használat esetén elmondható, hogy alapesetben személyautókba 12 voltos, kamionokba, autóbuszokba pedig 24 voltos inverterre lesz szükségünk. 

Amennyiben nem autóban használnád, áramforrásnak AGM akkumulátorainkat ajánljuk: AGM akkumulátorok

Módosított és szinuszos inverter közötti különbség

A módosított szinusz jellel rendelkező inverterek olcsóbbak, könnyebbek, azonban nem alkalmasak minden eszköz működtetésére, ellenben a tiszta szinusz jellel bíró feszültség átalakítók igen. A módosított áramátalakítók nem szinusz, hanem különböző trapéz, négyszög, háromszög jelalakú váltóáramot állítanak elő. Telefontöltőkhöz, laptopokhoz, egyszerű fűtőszálas hősugárzókhoz, lámpákhoz elegendő a módosított szinuszos inverter. 

A változó motorsebességgel működő gépeknél érdemes a tiszta szinusz jelet előállító invertert választani, illetve hűtő és fűtő berendezések, szivattyúk esetében is. Elmondható, hogy a tiszta szinuszos inverterekről bármilyen fogyasztó üzemeltethető, ami 230V-os hálózatról is működik.

Teljesítmény

Az első fontos tudnivaló, hogy a szivargyújtó csatlakozó csak kisebb fogyasztók esetén használható az inverter bekötésére, ez jellemzően 150-180 watt maximumot jelent. A gyártó ezért az 500 wattosnál nagyobb teljesítményű inverterekhez nem is mellékel ilyen kábelt. Az említett teljesítmény felett az akkumulátorra szükséges bekötni az invertert. 

Az úgynevezett ohmikus fogyasztók esetén (pl fűtőszál, hősugárzó), könnyű megmondani, hogy mekkora teljesítményű inverterre van szükség. A fogyasztók összteljesítményét összeadjuk (pl. 2000W bojler + 1000W hősugárzó = 3000W) és vásárolunk egy 3000W-os invertert. 
A legtöbb fogyasztó nem ohmikus, hanem induktív (motorikus) vagy kapacitív. Az ilyen fogyasztók esetén túl kell méretezni az invertert a fogyasztóhoz képest, a túlméretezés mértékét sajnos kiszámítani nem lehet, csak tapasztaltainkra tudunk hagyatkozni. Például egy 80W-os névleges teljesítményű hűtőszekrény kompresszort egy 600W-os inverter nem képes elindítani, 1000W fölötti inverterre van szükség. 

Invertereinket erre találod: INVERTEREINK

Ha bármi további kérdésed lenne keresd ügyfélszolgálatunkat chaten, emailben vagy pedig telefonon :)